Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6

TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide Verimliliğe

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide Verimliliğe
Abone ol
TESKİ Genel Müdürlüğü Tekirdağ’ın ilk Güneş Enerjisi Santralini(GES) kurdu. Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide Verimliliğe” projesinin kurulumu tamamlanmış olup, elektrik üretimine başlanılmıştır.
Özgür Köker 2

Muratlı-Aşağısevindikli İçme Suyu Terfi Merkezinde kurulumu yapılan TESKİ Güneş Enerjisi Santrali görkemli bir açılış töreni ile hizmete alındı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak, Genel Sekreter Oral Karakaya, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, TESKİ Genel Müdürü Dr.Şafak Başa, TESKİ Yönetim Kurulu Üyeleri Nilgün Marmara ve Rıza Tekin, Genel Müdür Yardımcıları Dr.İbrahim İçöz ve İ.Feyzi Ünal, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Çevre Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa; “Proje kapsamında 600 adet 265 Watt gücünde polikristal güneş paneli ve 5 adet evirici ünite kullanılmıştır. Santral 150 kW’lık kurulu güce sahip olup, elde edilecek enerji, Süleymanpaşa ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Aşağısevindikli Terfi merkezindeki pompalarda kullanılacaktır. Trakya Kalkınma Ajansının kısmi desteğiyle KDV hariç 721.000 TL bedelle kurulan tesiste, yıllık 315 mW elektrik üretimi planlanmaktadır. TESKİ Güneş Enerjisi Santralinin ürettiği elektrik sayesinde,  Kurumumuzun elektrik tüketim maliyeti düşecektir, hem de yılda 56,5 ton karbondioksitsalınımına engel olunacaktır. Bununla birlikte yılda 4.700 ağaç kurtarılmış olacaktır.

TESKİ olarak hem bölgedeki kurum ve kuruluşlara, hem de özel sektöre örnek olması açısından bu konuda liderlik göstermiş olup, bu proje ile GES yatırımlarının artmasına vesile olmak istiyoruz.

TESKİ olarak kullandığımız elektrik enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak amacıyla, ilerleyen yıllarda GES ve Rüzgâr Enerjisi Santrali(RES) yatırımlarına devam etmeyi planlıyoruz. Temiz çevre, temiz su, yaşanabilir bir Tekirdağ ve Trakya için bütün gayretimizle çalışacağımızı belirtmek isteriz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptığı konuşmasında; “Türkiye’de yeni yeni gelişen Güneş Enerjisi Santralini TESKİ zaman kaybetmeden araştırarak hayata geçirdi. TESKİ’nin teknolojiyi yakından takip etmesi ve uzman teknik ekibe sahip olması sebebiyle kısa zamanda Güneş Enerjisi Santrali kuruldu ve elektrik üretilmeye başlandı. Rüzgâr, güneş ve diğer atıklardan yenilenebilir enerji elde edilmesi ülkemiz için oldukça önemli. Yakın zamanda Avrupa Ülkelerinin seviyelerine ulaşacağımıza inanıyorum. Trakya’nın ve Tekirdağ’ın kalkınması için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak ile güzel işler yapıyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği olan Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdürü Dr.Şafak Başa, TESKİ ekibi ve Trakya Kalkınma Ajansı ekibine teşekkür ediyorum, tesisin hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe yaptığı konuşmasında; “TESKİ’nin çalışmalarıyla övünüyoruz. TESKİ’nin Muratlı ilçesinde çok önemli yatırımları oldu. Şu anda açılışını yaptığımız Güneş Enerjisi Santrali de TESKİ’nin başarılı çalışmalarına bir örnektir. Bu yatırımın tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak; “TESKİ şu anda su kalitesi bakımından Türkiye'de 30 büyükşehir belediyesi içerisinde ilk üçe girmiştir. TESKİ geleceğe yönelik büyük projeler geliştiriyor. Böyle bir tesisin kurulması bizim için çok ümit verici. Projeye verdiği destekten dolayı Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin'e teşekkür ediyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak 62, TESKİ olarak da 41 proje olmak üzere toplam 1,25 Milyar TL bedelinde yatırım hacmine sahibiz. TESKİ’nin kısa bir süre içinde kendi barajını yapacak güce sahip olacağına inanıyorum. Hizmetlerimiz devam edecek. Bu tesisin yapımında emeği geçen herkesi kutluyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından TESKİ Güneş Enerjisi Santralinin hayata geçirilmesinde büyük emek veren TESKİ Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Dairesi Başkanlığı personeli Mühendis Yaşar İpek, Mühendis Ender Girgin ve Mühendis Tayfun Üstünel’e başarı belgeleri verildi.

Tesisin açılış kurdelesinin kesilmesiyle birlikte, misafirler TESKİ Güneş Enerjisi Santralini inceleyerek yetkililerden teknik bilgiler alındı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçilere Eğitimler SürüyorÖnceki Haber

Çiftçilere Eğitimler Sürüyor

TESKİ'den Minik Ellere Sıcak SuSonraki Haber

TESKİ'den Minik Ellere Sıcak Su

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar