Cüneyt Yüksel 2
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6
Müge 2
Hakan Sunal 2

Robotik Yürüme Rehabilitasyonu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Robotik Yürüme Rehabilitasyonu
Ahmet Sarıkurt 2
Abone ol
Özel Rayap Hastanesi Robotik Yürüme Rehabilitasyonu ile bölgede bir ilki gerçekleştirdi.
Özgür Köker 2
Candan

Tekraryürüyebilmekomurilikyaralanmalıhastalariçinçokönemlidirverehabilitasyonprogramlarınınanahedeflerindendir. Omurilikyaralanmasıhastalardankaybedilenfonksiyonlarıtekrarkazanabilmeyikendileriiçinönemsırasınagöresıralamalarıistendiğindetekraryürüyebilmekhemhastalarhemdeaileleriiçinilksıralardayeralmaktadır.

Dünyadaaltekstremitehareketlerineyönelikolarakyapılanilkrobotikrehabilitasyonyaklaşımları 1980’lerdeyürüyemeyenkedilerinvücutağırlıklarınınalınarakyürümebandındayürütülmelerininmümkünolduğunungösterilmesiilebaşlamıştır.

Sonyıllardaomurilikyaralanmalıhastalarıneklemvekasgücükapasitesiniarttırmakiçinpekçokilaçtedavisiverehabilitasyonyaklaşımlarıgeliştirilmiştir. Robotyardımlıyürümeeğitimi, yürümeninmotorfonksiyonlarınınyenidenkazandırılmasıiçinhareketinfonksiyonaveişeözelolarakrobotiksistemlerileyenidenöğretilmesidir. Omurilikyaralanmalarırehabilitasyonundadiğeryöntemlerilebirlikteuygulanmasıönerilmektedir.

Rehabilitasyonstratejilerininçoğu, santralsinirsistemiplastisitesinin ( yanibeyninbağlantılarınıdüzenlemeyadayenibağlantılarkurmayetisidir. Buyetiolmadan, yalnızcainsanbeynideğilhiçbirbeyin, bebekliktenyetişkinliğekadargelişemezyadaherhangibirbeyinhasarındaiyileşmegösteremez) erkenuyarımı ve görevspesifikterapileriledoğaliyileşmesürecinigüçlendirmeyeyöneliktir.

Busisteminözelliğihastanınhareketlerinialgılamaları, onagörecevapvermeleriveverilerisüreklikayıtetmelerinedeniyledahahassas, kapsamlıdeğerlendirmelerinyapılabilmesininmümkünolmasıdır. Aynızamandaverilenegzersizlerintekrarsayısının, sıklığının, yoğunluğununkontroledilmesiveihtiyacagöreyükseltilmesininmümkünkılmasıdır.

Altekstremiterehabilitasyonrobotlarınınamaçları,bacaklarınbozulmuşveyakaybolmuşhareketleriniveyürümepaternleriniyenidenöğrenmelerinisağlamak, herikitarafarasındakidengeyigeliştirmek, kaslararasındakikuvvetdengesizliğinimümkünolanenazseviyeyeindirgemekolmuştur.

Yürüme eğitimi verilirken alt ekstremitelerin bu tekrarlı açısal hareketleri sinir uçları arasında anastomozları güçlendirmekte, öğrenmeyi perçinlemekte, hastanın bozulmuş veya kaybolmuş eklem hareketlerini ve dolayısıyla yürüme paternini yeniden öğrenmesini sağlamaktadır.

Yürümeyi destekleyici robotik cihazlar tekrarlı ve normal paterne daha yakın bir yürüme şekli sağlamaktadırlar. Fizyoterapistin daha az enerji sarf ederek, sadece gözlem yoluyla kontrol ettiği bir yürüme egzersiz modelidir. Hastanın yürümesi anında elde edilen gelişmeler, farklılıklar cihaz tarafından belirlenmekte, ölçülmekte ve kaydedilmektedir. Dolayısıyla bu grup yürüme robotları hem daha objektif ve anında değerlendirme yapılabilmesine hem de hastanın fiziksel ve kardiyovasküler durumu izin verdiği sürece tekrar sayısının arttırılabilmesine olanak sağlamaktadır. Sonuç olarak iyileşmenin hızlanmasına, hastanın ve ailesinin motivasyonunun artmasına yol açmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Halk Sağlığı Müdürlüğünden Başkan Sarıer’e ZiyaretÖnceki Haber

Halk Sağlığı Müdürlüğünden Başkan Sarıer...

Çorlu Kültür ve Sanat Derneği Resim Sergisi BüyülediSonraki Haber

Çorlu Kültür ve Sanat Derneği Resim Serg...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar