Cüneyt Yüksel 2
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6
Müge 2
Hakan Sunal 2

Beyin Kanamasının Nedenleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Beyin Kanamasının Nedenleri
Ahmet Sarıkurt 2
Abone ol
İrmet Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serhat Aydıner Beyin Kanamasının Nedenlerini Anlattı.
Özgür Köker 2
Akın Yılmaz 2

İrmet Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serhat Aydıner; “Beynin kendi dokusunun içine, içinde bulunan boşluklara veya zarların arasına olan kanamaların hepsine verilen genel isimdir. Kanamaların tehlikesi ve seyri hastanın yaşına, sistemik hastalıkların olup olmamasına, kanamanın yerine ve büyüklüğüne, kullandığı ilaçlara, tanısının erken veya geç konmasına göre gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir” dedi.

İrmet Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serhat Aydıner Beyin Kanamasının Nedenleri ise şöyledir:

I. Nedenini bilmediğimiz(saptayamadığımız) kanamalardır. Bu kanamalarda beyinde hiçbir hastalık veya anamoli olmadığı halde sağlıklı bir insanda da olabilen kendiliğinden olan kanamalardır.

II. Nedenini bildiğimiz kanamalar

1. Travma ( kaza) sonucu olan muhtelif kanamalardır. Bu kanamaların hepsi olmasa da büyük kısmı acil cerrahi girişimini gerektirir.

2. Hipertansiyona bağlı kanamalar.

3. Damarsal yapı bozukluğu olan kanamalardır. Bunda da damar yapısında doğumsal olan yapı bozukluğu vardır. Damar duvarın da olan bölgesel zayıflık nedeniyle damar da balonlaşma olur. Balon yırtılırsa kanama oluşur. Arteriovenöz malformasyonlar olarak tanımlanan anomoni doğumsal büyük damarlarda olan yumak şeklinde anomonlerdir. AVM'lerin erken tanısı yapısa bile hepsinin cerrahi endikasyonu yoktur. Kanamaya sebep olan tüm AVM'lerin operasyon endikasyonu vardır. Gerek AVM'ler gerekse anevrizmalar yakın zamana kadar açık cerrahi girişimiyle müdahale edilse de şimdi endevasküler cerrahi denen yöntemle tedavi ediliyor. Burada damardan (kasıktan) sokulan patater ile anormal damarlar kapatılıyor veya anevrizmanın kubbesi bir maddeyle dolduruluyor.

4. İlaçlara bağlı olarak da beyin içinde kanamalar oluşabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç alanlarda nispeten sık görülebilir. Bu nedenle bu tip ilaçları kullananlar sık sık kan değerlerine baktırmaları önemlidir. Bunun sıklığı ilacı başlayan hekim tarafından hastayı bilgilendirmeli ve sıkı takibi önemlidir.

5. Damar duvarını tutan mikrobik hastalıklarda da kanama oluşabilir.

6. Beyin tümörlerinde de kendiliğinden kanama gelişebilir. Erken dönemde kanamanın altında yatan etken tümörü hemen saptayamayabiliriz. Kontrollerde saptanabilir.

Tanı da hastanın muayenesi ve tetkik yöntemleri uygulanır. Acil tanı da ilk tercih edilen yöntem bilgisayarlı beyin tomografisidir. Çok büyük çoğunlukla acil MR gerekmez. Halk arasında en büyük yanılgı '' en üstün tetkikin '' yapılmasını istemeleridir. Her tanı yönteminin diğerlerine göre üstünlüğü vardır. Yani ''en üstün yöntemi'' kullanalım. Her şey açıklansın düşüncesi doğru değildir. Bu konuda hekim ne aradığına bakarak tetkik yöntemlerini belli bir sıra da ister.

Her hasta tek başına her yönle değerlendirilerek en uygun tedavi uygulanır. Ayrıca tüm beyin kanamaları opere edilmez. İlaç tedavine alınarak da tedavi edilen hastalarda çok iyi sonuçlar alınabiliyor. Beyinde ki kanamanın yeri hangi yöntemi kullanacağımızı belirler. Örneğin; beynin deri yerleşimi kanamaları opere edilmez. Bunun nedeni kanamayı boşaltacağız diye beyin de büyük hasara neden olabilmemezdir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
3 arkadaşa mezar olan cip bu hale geldiÖnceki Haber

3 arkadaşa mezar olan cip bu hale geldi

Avukatlardan Atatürk Anıtına ÇelenkSonraki Haber

Avukatlardan Atatürk Anıtına Çelenk

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar