Cüneyt Yüksel 2
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6
Müge 2
Hakan Sunal 2

AK Parti 2023’e Doğru Şehir Buluşmaları Tekirdağ'dan Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti 2023’e Doğru Şehir Buluşmaları Tekirdağ'dan Başladı
Ahmet Sarıkurt 2
Abone ol
AK Parti Genel Merkezince düzenlenen “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programı Tekirdağ'dan başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlık çalışmaları hakkında Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda bilgiler verdi.
Özgür Köker 2
Akın Yılmaz 2

Düzenlenen toplantıda konuşan  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık; "Tekirdağ’da bundan bir süre önce, bir dizi program icra etmiş, hem bakanlık çalışmalarımızı paylaşmış hem de Tekirdağ’da Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarımızı ziyaret etmiştim. Bugün de partimizin “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” adıyla düzenlemiş olduğu bu programda sizlerle bir araya geldim.

Tekirdağ, ülkemizin bir anlamda batıya açılan aynı zamanda ticaret yollarının kesişme noktası olması nedeniyle çok önemli şehirlerimizden birisi. Hem deniz hem ticaret yolları batıya açılan kapımız olması hasebiyle son derece önemli bir şehir. Türkiye’mizin kalkınmasında tarım ve üretimde çok önemli bir yere sahip.

Bu güzel şehir aynı zamanda bulunduğu konum itibariyle de İstanbul’dan geçerek Anadolu’nun Rumeli’ye açılan ilk kapısı. Bu sebeple ayrı bir önemi haiz. Bu önemin bir ifadesi olarak biz hem AK Parti hükümetleri olarak hem de Bakanlığımız olarak Tekirdağ’a hizmette her türlü imkanı kullanıyor, yatırımlarımızı her geçen gün artırarak devam ettiriyoruz.

Ülkemizin refahını artırmak, vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmek AK Parti iktidarları süresince en temel gayemiz oldu.

20 yıllık zaman zarfında Türkiye, AK Parti iktidarının yarattığı farkı 81 şehrimizin her birinde ayrı ayrı gördü. Bunu tecrübe edenler olarak burada teşkilatın içerisinde veya eskiden beri arkadaşlarımız bilirler. Doğu’dan batıya, kuzeyden güneye bu iyileştirmenin bir tarafında olan insanlar olarak bunu bir şükür sebebi sayıyoruz. 81 şehrimizin hepsinde AK Partinin izini, dokunuşunu, hizmet silsilesini görmek mümkündür. Her şehrimizi geliştirmek için özgün yatırımlar yaptık, destekler sağladık ve hizmetler verdik.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye’yi büyütmek, geliştirmek, kalkındırmak, zenginleştirmek için gece gündüz demeden canla başla çalıştık, çalışıyoruz. 2002’de çıktığımız bu yolculukta ülkemizin her karış toprağına emek verdik, yatırım yaptık. Hem genel anlamda hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bizim çalışma alanımıza giren konularda birçok yeniliğe, hizmete ve yatırıma imza attık. Bunun en yakın şahidi olan şehirlerimizden birisi de şüphesiz Tekirdağ’dır. Özellikle sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında yaptığımız çalışmalarla dünyaya örnek gösterilen bir ülke haline geldik.

Bugün, Balkanlardan Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine, Ortadoğu ülkelerinden Uzakdoğu’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde hizmetleri ve projeleri iyi uygulama örneği olarak kabul edilen bir Türkiye var.  Sosyal devletin gereklerini yerine getiren toplumsal refahını katlamış bir Türkiye var. Kişi başına düşen milli gelirini 3 katına çıkarmış Türkiye var.

Vatandaşların kapı kapı dolanarak derdine çare bulmak için günlerini hatta belki de haftalarını harcadığı Türkiye artık geride kaldı. Artık sadece kendi vatandaşının derdini değil tüm dünyanın derdini sırtlanacak kadar büyümüş, insanlığa umut olmuş bir Türkiye var.

Artık dünyayı etkileyen büyük krizlerde ve savaşlarda bile masadaki varlığıyla dengeleri değiştiren, yaptığı hamlelerle dünyayı büyük krizlerin eşiğinden döndüren bir Türkiye var.

Geçtiğimiz günlerde konuştuk ama birkaç gün sonra büyük hizmetler sınıfına onu da dahil etti. Ukrayna- Rusya tahıl krizinin çözülmesi meselesi. Sadece Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl krizinin çözülmesi dünyada 10 milyon insanı, özellikle Afrika’da, açlık tehlikesinden kurtardı. Çünkü Afrika’nın bazı ülkeleri bütün tahıl ihtiyacını Ukrayna’dan karşılıyor. Eğer bu tahıl oradan çıkamasaydı, 10 milyon insan açlık tehlikesi ile karşı karşıyaydı. BM’nin nerdeyse aynı masaya oturtamadığı iki ülkeyi Sayın Cumhurbaşkanımız bir masanın etrafında topladı. Bu çok önemli bir şeydir. Bunları tarihe bir not olarak düşmek ve hiç unutmamak gerekiyor. Türkiye bugün kendisi için istediği iyilik halini bütün dünya için isteyen bir ülke. Bu iradenin başında da Sayın Cumhurbaşkanımız var. Özellikle bu süreçte saha çalışmalarımızla vatandaşlarımıza çok açık bir biçimde tekrar tekrar hatırlatmamız gerekiyor. Bu çok basit bir iş değildi. Dünyada kriz çözen bir ülke hüviyetini şükürler olsun ki taşıyoruz.

AK Parti iktidarı döneminde sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında büyük bir dönüşüme imza attık. Ne yaptık? Hizmetlerimizi ve sosyal yardımlarımızı, desteklerimizi talep odaklı bir anlayıştan arz odaklı bir anlayışa çevirdik. Artık vatandaşlarımız kurum kurum, kapı kapı gezip hizmet talebinde bulunmuyor. Tam tersine biz vatandaşlarımızın kapısına gidiyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde tespit ediyor, durumlarına uygun hizmeti veriyor, gerekli desteği sağlıyoruz.

Tekirdağ’da Bakanlığımıza bağlı 6 Sosyal Hizmet Merkezimiz var. Bu merkezlerimiz sayesinde hizmetlerimizi tek bir noktada toplamış ve vatandaşlarımıza tek bir noktadan hizmet dağıtımı yapmış oluyoruz. Ülke genelinde vatandaşlarımızın sosyal hizmetlere giriş kapısı niteliğinde 391 Sosyal Hizmet Merkezini faaliyete geçirdik. 2022 yılı sonu itibarıyla da bu sayıyı 400’e yükseltmeyi hedefliyoruz.

Bakanlık olarak bizim hizmetlerimizin odağında her zaman aile vardır. Her hizmetimizi aileyi ön planda tutan ve ailenin güçlenmesini hedefleyen bir anlayışla planlıyor ve yürütüyoruz.

2002’de yalnızca 4 başlıkta olan sosyal yardım programlarımız bugün 49 ayrı başlıkta devam ediyor. Ülke genelinde yürütmekte olduğumuz tematik ve kapsayıcı sosyal yardım programlarıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 2002’den 2022 Temmuzuna kadar yaklaşık 545 milyar lira sosyal yardım yapmışız. Sosyal yardımların merkezi bütçe içerisindeki payını tam 5 kat artırarak 2002’de yüzde 1.19 iken 2020’ye geldiğimizde bu oran yüzde 6.11’e yükseldi.

Aile Sosyal Destek Programımızla (ASDEP) vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ediyoruz. Yararlanabilecekleri imkanlar ve hizmetler hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Tespit ettiğimiz ihtiyaçlar için ailelerimizi ilgili birimlere yönlendiriyoruz. Bu kapsamda 2017’den 2022 Temmuz ayına kadar Tekirdağ’da 47 meslek elemanımızla 37.375 hanemizi ziyaret ettik. Ülke genelinde bu rakam 2017’den bugüne kadar 4,2 milyonu aştı. Hedefimiz bu sayıyı tüm Türkiye’deki tüm haneleri kapsayacak şekilde artırmak. Ülke genelinde 26 milyona yakın hanemiz var. 26 milyon hanenin her birine girmeyi hedefliyoruz.

Bu ziyaretlerin dışında aile üyelerinin temel yaşam becerilerini geliştirmeye yönelik yaygın eğitim programları düzenliyoruz. Hayatı kolaylaştırmak adına verdiğimiz ve adına Aile Eğitim Programı dediğimiz bu eğitimlerle vatandaşlarımızın gündelik yaşamının tamamını kuşatan başlıklarda temel düzeyde bilgi sahibi olmalarını amaçlıyoruz. “Eğitim ve iletişim”, “yaşam becerileri”, “hukuk”, “iktisat”, “medya” ve “sağlık” gibi başlıklarda 28 modülden oluşan bu eğitimlerden Tekirdağ’da 2013’ten 2022 Temmuza kadar 30.617 kişi faydalanmış. Ülke genelinde Aile Eğitim Programımızdan yararlananların sayısı ise 2,8 milyon kişi.

Bütün hanelere girmek istiyoruz dedik. Yeni başlattığımız programdan basın mensuplarımızın da haberi vardır. Ulusal Hane ziyareti programımız yaklaşık 5 bin ASDEP personelimiz, 10 bine yakın da  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personelimizle tek bir model üzerinden ziyaret edeceği, hanelerin ihtiyacını tespit edecekleri, uygun psikososyal destek modellerini oluşturacaklarını eğer konu bakanlığımızı ilgilendiren bir konuysa doğrudan doğruya ilgili birimlere haber vererek başka kurum ve kuruluşları, başka bakanlıkları ilgilendiren bir konuysa da onları haberdar ederek mekanizmayı harekete geçirdiğimiz bir çalışma olacak. Ulusal Hane ziyareti programımız bizim bugüne kadar vatandaşın kapısına bizim gittiğimiz programın en geniş hali. Bütün Türkiye sathında uyguladığımız şekli olacak. Vatandaşımızın ulaşılmadık hanesini bırakmayıp her türlü ihtiyacını, bakanlığımızın hizmet alanı kapsamındaki ihtiyacını da karşılamış olacağız.

Bakanlığımızın en önemli, en önemsediğimiz başlıklarından, sorumluluk alanlarından birisi de çocuklar. İhtiyaç sahibi çocuklarımızı kurum bakımına almadan önce ailelerinin yanında desteklemeyi önemsiyoruz. Bütün hizmetlerimizin merkezine aile odaklı yaklaşımı alıyoruz. Bütün bakış açımızı aile temelli desteklemek üzere oluşturuyor ve şekillendiriyoruz. Çocuklarımızın aile kurumunun birlik ve bütünlüğü içinde sağlıklı büyümeleri bizim temel amacımız. Bu bakışla Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti sunuyoruz. Tekirdağ’da hali hazırda ailesi yanında 1.553 çocuğumuza destek veriyoruz.

Sadece yoksulluk sebebiyle bir çocuğu ailesinden alıp kurum bakımına taşımak gerekiyorsa biz diyoruz ki çocuk ailesinden kopmasın. Onun bakım giderini aileye biz takviye edelim ve çocuk ailesiyle birlikte yaşasın. Bu çok önemli bir hizmet kalemidir. Bu tamamen AK Parti iktidarlarının ürettiği bir çözüm biçimidir. Şu anda sadece Tekirdağ’da 1.553 çocuğumuzu bu yolla destekliyoruz.

2012 yılından bu yana bu çocuklarımız için tahsis ettiğimiz Sosyal Ekonomik Destek (SED) miktarı sadece Tekirdağ’da 90 milyon lira.

Aile yanında desteğin mümkün olmadığı durumlarda çocuklarımızı kurum bakımına alıyoruz. Kurum bakımında da koğuş tipi adı verilen yurt modelinden ev tipi mekanlara geçtik. Tekirdağ’da 11 Çocuk Evinde 43 çocuğumuza bakım hizmeti veriyoruz. Yine aynı özelliklere sahip ev tipi kurumlarımız olan Çocuk Evleri Sitelerimizde 0-12 yaş arası çocuklarımıza bakım hizmeti veriyoruz. Tekirdağ’da 2 Çocuk Evleri Sitemizde 107 çocuğumuz bakım hizmeti alıyor. Tekirdağ’da kuruluş bakımında bulunan çocuklarımız için de 2012’den bu yana 141,7 milyon TL kaynak aktardık.

Çocuklarımızın aile ortamında yetişmesine yönelik bir diğer hizmetimiz de koruyucu ailelik. Ailelerinin yanında kalma imkânı olmayan çocuklarımızı koruyucu aile hizmetimizle destekliyoruz. Tekirdağ’da 145 çocuğumuz koruyucu aile yanında. Toplamda 133 koruyucu ailemiz mevcut. Son 10 yılda koruyucu aile yanında bakımı sağlanan çocuklara yaptığımız toplam destek Tekirdağ için 16,3 milyon TL.

Bakanlığımızın temel çalışma alanlarından birisi kadın çalışmaları. Kadının statüsünün yükseltilmesi ve şiddete karşı aile bireylerinin korunması bizim için önemli.

Toplumsal yaşamın her alanında kadınların konumunu güçlendirmek, fırsat eşitliği ile kadınlara alan açmak üzere çalışıyoruz. Her türlü şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede de şiddete sıfır tolerans ilkesiyle hareket ediyoruz. Bugün aramızda hem KEFEK Başkanımız, önceki dönem KEFEK Başkanımız hatta komisyon üyelerimiz var.

Dolayısıyla bu anlamda hem parti olarak, AK Partinin kuruluşundan bu yana Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanı olduğu günden bu yana kadınların siyasete, istihdama, sosyal hayata eğitime erişimiyle ilgili hassasiyetini ve bunun için verdiği çabayı hepimiz çok iyi biliyoruz. Gerek AK Parti iktidarları olarak, AK Parti iradesi olarak, parti teşkilatlarında, gerek parlamentoda ve gerekse hükümetlerimiz boyunca kadınların sosyal statüsünün yükseltilmesi ve şiddetle mücadele noktasındaki kararlılığımıza hiç ara vermeden devam ettik.

Herhangi bir şekilde şiddete uğrayan kadınlara, psikososyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi için, geçici süreyle kadın konukevlerinde konaklama imkanı sunuyoruz. Kadın konukevlerimiz, misafirlerini yeniden hayata hazırlayan rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de veren kuruluşlarımız. Ülke genelinde 149 kadın konukevimizde hizmet sunuyoruz. Tekirdağ’daki kadın konukevimiz 2013’ten bu yana 9 yılda 2.221 kadın ve 1.307 çocuk olmak üzere toplamda 3.528 kişiye hizmet sunduk.

Kadınların korunmasına ilişkin tedbirlerimizden bir diğeri 81 ilimizde kurduğumuz Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimizdir. 7ŞÖNİM’lerde amacımız şiddetin önlenmesi için koruyucu ve önleyici tedbirler uygulanmasını güçlendirmek ve desteklemek. Bu amaçla rehberlik hizmetleri verildiğimiz merkezlerimiz çalışmaların 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor. Tekirdağ’da 2015 yılında hizmete açılan ŞÖNİM’den 9.034 kadın, 604 erkek ve 599 çocuk olmak üzere toplam 10.237 vatandaşımız hizmet aldı.

Engelli vatandaşlarımız ve yaşlılarımıza yönelik hizmetlerimizde de bizim bakanlık olarak  ana hizmet başlıklarımızdan birisi.  Bakıma ihtiyaç duyan birisine en iyi bakımı şüphesiz ailesi verir. Bu bakış açısıyla öncelikle engelli ve yaşlılarımızın aileleri yanında bakımlarına destek oluyoruz. Engelli veya yaşlı aile üyesinin bakımını üstlenen aile üyelerine, akraba veya vasiye destek veriyoruz.

Ülke genelinde engelli evde bakım yardımından 554.578 kişiyi faydalandırıyoruz. Yardımın başlangıcından bugüne kadar yaklaşık 76 milyar TL destek sağladık. Tekirdağ’da Evde Bakım Yardımından 5.900 vatandaşımız. Programın başladığı tarih olan 2006 yılından beri Tekirdağ özelinde 855 milyon TL kaynak aktardık.

Aile yanında bakımın mümkün olmadığı durumlar için engelli ve yaşlı hizmetlerimizde de kurum bakımı sağlıyor, bu başlıkta da destekler veriyoruz. Tekirdağ’da Bakanlık olarak finansal destek sağladığımız 4 Özel Engelli Bakım Merkezinde hizmet alan 308 engelli vatandaşımız mevcut. Bakanlığımıza bağlı 3 Huzurevi ile Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde toplam 151 yaşlıya hizmet sunuyoruz.

Tekirdağ’da 152 şehidimiz, 517 gazimiz var. Şehit yakınları ile gazilerimize yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamak bizim en önemli çalışmalarımızdan birisi.

Bakanlık olarak yaptığımız sosyal yardımlarda temel prensibimiz hesap verilebilir, nesnel, şeffaf ve hak temelli olması. Bu bakış açısıyla Türkiye’nin ürettiği refahı vatandaşlarımız arasında paylaştırıyoruz. Bu yıl sosyal yardımlar için harcayacağımız bütçeyi 108 milyara çıkarmayı hedefliyoruz. Muhtemelen bu rakam daha da artacak. Sosyal yardımları sadece ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla sınırlamıyoruz. Bizim asıl arzuladığımız tüm vatandaşlarımızın yüksek hayat standartları ile hayatlarını idame ettirmelerini sağlamak.

Milletin ürettiğini millete dağıtmaktan hiç geri durmayacağız. Muhalefetin bütün karşı duruşlarına rağmen bütün manipülasyonlarına rağmen biz milletten aldığımızı millete dağıtmaya devam edeceğiz. Bu anlamda 20 yıl boyunca milletimizin bize olan güvenini boşa çıkarmayacak şekilde çalıştık, hizmet ürettik. Sosyal hizmetleri ve sosyal yardımları daha önce cumhuriyet tarihinde görülmemiş şekilde çeşitlendirdik ve geliştirdik.

81 il ve hemen hemen tüm ilçelerimizde bulunan 1.003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfımız aracılığı ile 65 yaşını doldurmuş ihtiyaç sahibi ve kimsesiz vatandaşlarımıza da aylık olarak maddi destek veriyoruz. Tekirdağ’da 12 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız (SYDV) bulunuyor. 2022 Ocak-Temmuz döneminde toplamda yaklaşık 24 milyon lira Tekirdağ özelinde SYDV aracılığıyla dağıttık.

2002’de 24 TL olan aylık yaşlılık maaşı 2022 itibarıyla 1.536,70 TL, engelliler için bu miktar 1.840 TL. Bu kalemde 2022 Ocak-Temmuz döneminde Tekirdağ’da 5.707 yaşlımıza 40,5 milyon TL, 4.686 engelli ve engelli yakınımıza 31,1 milyon TL kaynak aktardık.

Bu yıl nisan ayı itibariyle elektrik tüketim desteğinin kapsamını genişlettik. Program kapsamında 2022 Ocak-Temmuz döneminde 14.941 haneye 12,7 milyon TL destek sağladık. Enerji desteği anlamında bir diğer başlık olan Doğal Gaz tüketim Desteğini hayata geçirdik. 2022 Ocak-Temmuz dönemi itibarıyla toplam 3.497 haneye doğalgaz tüketim desteği sağladık.

Tekirdağ’da 2002-2022 yılları arasında Bakanlığımıza dair 78,8 milyon TL’lik yatırım projesinden 55,9 milyon TL’lik yatırım çalışması devam ediyor. Tamamlanan proje tutarı 22,9 milyon TL. Ayrıca bazı yatırımlarımızda da etüt-proje çalışmaları devam ediyor.

Bakanlığımızın yaptığı çalışmaları çok genel bazı başlıklarını sizlerle paylaşmaya çalıştım. Bunların kat ve katını paylaşmak mümkün. Ancak, sadece AK Parti iktidarlarının bir tek bakanlıkta geliştirdiği başlıklardan sadece bir kısmını sizlerle paylaştım.  Bu bizim iktidarlarımızın, bizim insana bakış felsefemizin ne olduğunu ve nasıl bir hizmet üretme çabası olduğunu göstermesi bakımından küçük bir açıklama kısmı.

Çalışmamız hayırlara vesile olsun. Her seçim döneminin milletimizin teveccühüne mazhar olmasında bu samimi buluşmaların nasıl etkili olduğunun farkındayız. İnşallah Tekirdağ’dan bismillah diye attığımız bu adım hayırlara vesile olsun. Hizmetlerimizi arttırarak devam ettirmek bizim temel şiarımız. Rabbim inşallah bu fırsatı bize yeniden bahşetsin. Milletin teveccühü devam ettiği sürece biz de onlara hizmet etmeye devam edeceğiz. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Öğretmenlerle Bir Araya GeldiÖnceki Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Ya...

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın Açılışını GerçekleştirildiSonraki Haber

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Çerkezköy En...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar