Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6

Tekirdağ’daki Hava Kirliliği ve Süleymanpaşa’daki Kuraklık Konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tekirdağ’daki Hava Kirliliği ve Süleymanpaşa’daki Kuraklık Konuşuldu
Abone ol
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü ve üniversitenin öğrenci topluluklarından Genç Coğrafyacılar Topluluğunun iş birliğiyle ‘Tekirdağ İlinde Hava Kirliliğini Etkileyen Coğrafi Faktörler’ ve ‘Süleymanpaşa İlçesinde Kuraklık’ başlıklı konferans düzenlendi.
Özgür Köker 2

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansta Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi İlker EROĞLU, “Tekirdağ İlinde Hava Kirliliğini Etkileyen Coğrafi Faktörler” başlıklı sunumuyla konuşmacı olarak yer alırken, Coğrafya Bölümü öğrencisi Tuğçe TEPE ise ‘Süleymanpaşa İlçesinde Kuraklık’ konulu sunumuyla katıldı ve ilk sunumu gerçekleştirerek “Günümüz dünyasının en önemli gündem konularını küresel ısınma ve bunun neden olduğu küresel iklim değişikliği oluşturmaktadır. Küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan sorunların başında canlı yaşamını olumsuz etkileyen hidro-meteorolojik bir afet olarak kuraklık gelmektedir. Kuraklık, geniş alanlarda ve belirli bir zaman aralığında su varlığında beklenenden ya da normalden daha fazla azalmaları ifade etmektedir.” dedi.

Coğrafya Bölümü öğrencisi TEPE ‘Süleymanpaşa İlçesinde Kuraklık’ başlıklı sunumunda konuya dair olarak yaptıkları çalışmayla ilgili şunları söyledi:

“Çalışmamızda Erinç İndisi, De Martonne İndisi, Normalin Yüzdesi İndisi ve Standartlaştırılmış Yağış İndisi (SYİ) yöntemleri kullanılarak, Süleymapaşa ilçesinin 1940-2022 yılları arasındaki (83 yıllık) sıcaklık ve yağış verileri ışığında, kuraklık durumu ve yıllık kuraklık indislerinde anlamlı bir trend olup olmadığı Mann-Kendall Testi, Kendall’ın Tau Testi ve Sen’in Eğim Testi ile analiz edilmiştir. Süleymanpaşa ilçesinde yıllık ortalama sıcaklık 14,1 °C, yıllık ortalama maksimum sıcaklık 18 °C ve yıllık toplam yağış ortalaması 577,9 mm’dir. Köppen iklim sınıflamasına göre kışları ılık, yazları çok sıcak (Csa) Akdeniz iklim sahasında bulunan ilçe, Thornthwaite iklim sınıflamasına göre (C1 B'2 s2 b'3) kurak-az nemli, ikinci dereceden mezotermal, kış mevsiminde çok kuvvetli su fazlası olan ve denizel şartlara yakın iklim sahasında bulunmaktadır. Süleymanpaşa ilçesi Erinç İndisi’ne göre yarı nemli (I:32,1) ve De Martonne İndisi’ne göre yarı kurak-nemli (I:14,8) bir iklim özelliği göstermektedir. Öte yandan 1940-2022 yılları arasındaki dönemde yıllık kuraklık indis değerlerinin hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı pozitif ya da negatif yönlü bir trend tespit edilmemiştir.”

Tuğçe TEPE son olarak “Süleymanpaşa ilçesinin kuraklık durumunu ve bu durumun eğilimini çeşitli kuraklık indisleriyle coğrafi açıdan ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, 2022 yılı itibariyle 215.558 kişinin yaşadığı ilçede kuraklıktan etkilenme hassasiyetinin yüksek olduğu ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde suyla ilgili pek çok sorunun ortaya çıkacağı sonucuna ulaşılmıştır.” dedi.

Konferansın, Coğrafya Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İlker EROĞLU tarafından gerçekleşen ‘Tekirdağ İlinde Hava Kirliliğini Etkileyen Coğrafi Faktörler’ adlı ikinci sunumunda ise Dr. EROĞLU, “Dünyada ve ülkemizde insan sağlığını tehdit eden en önemli çevre sorunlarından biri olan hava kirliliği, Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa, Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri için de önemli bir sorundur” şeklinde tespitte bulundu.

Dr. EROĞLU, daha sonra şunları kaydetti:

“Çok sayıda insanın yaşadığı bu ilçelerde, hava kalitesi ve insan sağlığı açısından havadaki partikül madde (PM10, PM2,5) kükürtdioksit (SO2), azotdioksit (NO2), azot oksit (NOx), azotmonoksit (NO) ve ozon (O3) gazı konsantrasyonunun takibi yapılmaktadır. Ölçüm cihazlarının verilerine göre yıllık ortalama PM10, kükürtdioksit (SO2), azotdioksit (NO2), azot oksit (NOx) ve azotmonoksit (NO) kirliliğinde Süleymanpaşa ilk sıradadır. PM2,5 kirliliğinde Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri, ozon (O3) kirliliğinde ise Çorlu ilçesi ilk sırada gelmektedir. Yıllık ortalama PM10 değeri Süleymanpaşa (64,3 μg/m³) ve Çerkezköy-Kapaklı (41,7 μg/m³) ilçelerinde Türkiye (40 μg/m³), Avrupa Birliği (40 μg/m³) ve Dünya Sağlık Örgütü (20 μg/m³) sınır değerlerini aşmakta, Çorlu (40 μg/m³) ilçesinde Türkiye ve Avrupa Birliği sınır değeri seviyesinde, fakat Dünya Sağlık Örgütü sınır değerinin üstünde seyretmektedir. Süleymanpaşa ilçesi yıllık kükürtdioksit (SO2) ortalaması (48,5 μg/m³) Türkiye (20 μg/m³) ve Avrupa Birliği sınır değerlerini (20 μg/m³) iki katından fazla bir değer ile aşmaktadır. Yıllık azot oksit (NOx) ortalaması bütün ilçelerede (Süleymanpaşa 86,5 μg/m³, Çorlu 50,1 μg/m³, Çerkezköy-Kapaklı 43,7 μg/m³) Türkiye (30 μg/m³) ve Avrupa Birliği (30 μg/m³) ortalamasının üstündedir.”

Dr. Öğr. Üyesi İlker EROĞLU konuşmasının sonunda “Süleymanpaşa, Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde hava kirliliği sorununun yaşanmasında doğal faktörlerden daha çok antropojenik faktörlerin etkili olduğu tespit edilmektedir. Bu bağlamda sahadaki hava kirliliğini önlemek için gerekli tedbirlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir.” diyerek konunun önemini vurguladı.

Programın sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre ÖZŞAHİN, Tuğçe TEPE’ye, Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Güven ŞAHİN de Dr. Öğr. Üyesi İlker EROĞLU’na günün anısına takdimde bulundu. Program, daha sonra toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tekirdağ NKÜ Öğretim Üyelerinden Bulgaristan’ın Plovdiv Ziraat Üniversitesine ZiyaretÖnceki Haber

Tekirdağ NKÜ Öğretim Üyelerinden Bulgari...

Gönül Sofrası İftar Programları Altınova Mahallesi İle BaşlıyorSonraki Haber

Gönül Sofrası İftar Programları Altınova...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar