Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6

MXGP Türkiye rekorlarla tamamlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MXGP Türkiye rekorlarla tamamlandı
Abone ol
Dünya motokors tarihinin en önemli yarışı olan MXGP’nin şampiyonların yarışı olarak bilinen etabı MXGP TÜRKİYE, aynı zamanda hiç ara vermeden 5 yılda 6 kez düzenleme başarısı gösteren Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en istikrarlı global spor etkinliği olarak tarihe geçti. 
Özgür Köker 2

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılan MXGP TÜRKİYE’yi izleme gelenler aynı zamanda yapılan TÜRKİYE MOTOFEST ile birlikte 400.000’i aştı. 180 ülkede yayınlanan MXGP TÜRKİYE’yi 3.5 milyara yakın kişi izledi.

Uluslararası Motosiklet Federasyonu’nun (FIM) en önemli organizasyonları arasında yer alan ve dünyanın en çok izlenen yarışlarından biri olan motokrosun en iyisini belirleyen Dünya Motokros Şampiyonası (MXGP TÜRKİYE), Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 5 yılda 6’ncı kez Afyonkarahisar’da tamamlandı. Hem pisti hem padok alanı dünyanın en iyisi olarak ödül alan Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde yapılan yarışa 23 ülkeden 124 yarışçı katıldı. 

MXGP TÜRKİYE ve TÜRKİYE MotoFest’e 400.000’i aşkın izleyici geldiği açıklandı. 180 ülkede yayınlanan yarış 3.5 milyar kişi tarafından canlı ve sonrasında bant yayınlarıyla izlendi.

Arjantin, İtalya, İsviçre, Portekiz, İspanya, Fransa, Letonya, Almanya, Endonezya, Çekya, Belçika, Finlandiya, İsveç, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde düzenlenen şampiyona, dünyanın 180 ülkesinde yayınlanıyor ve 3.5 milyar izleyiciye ulaşıyor. 

Türkiye Motosiklet Federasyonu Asbaşkanı Mahmut Nedim Akülke, sezon başında 300-350 bin kişiyi bekledikerini ancak bu sayıyı aştıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

“Dünya Motokros Şampiyonasını yerinde izleyen seyirci sayısının katlanması bizim için mutluluk verici. Bu sadece bir sportif olay değil. İçinde hem sportif aktiviteleri bulunduran hem gençleri bir arada tutan yediden yetmişe herkesin içinde bulunduğu bir spor festivali. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz 500-600 bin. Beş yılda 5 bin izleyiciden 400 binlere ulaşmak, bir dünya rekoru diyebilirim. Spor turizmi açısından da bence artık üniversitelerde tez yazılacak bir organizasyon.”

İKİ YARIŞTA ŞAMPİYON AFYON’DA BELLİ OLDU

MXGP TÜRKİYE yarışını Honda yarışçısı Slovak Tim Gajser kazanırken, GASGAS yarışçısı İspanyol Jorge Prado 10’uncu bitirmesine rağmen MXGP dünya sıralamasında liderliğini korudu. MX2 TÜRKİYE yarışında KTM’den Belçikalı Liam Everts kazanırken, KTM’den İtalyan Andrea Adamo dünya sıralamasında liderliğini sürdürdü.

MXGP TÜRKİYE’de iki yarışta şampiyon belli oldu. Sezonun son yarışı olan MXWOMEN TÜRKİYE yarışını kazanan Kawasaki’den Yeni Zelandalı Courtney Duncan kazanarak şampiyon oldu. EMX250 Avrupa Motokros Şampiyonası’nda ise Yamaha’dan İtalyan Andrea Bonacorsi bir yarış kalmasına rağmen, şampiyonluğunu Afyonkarahisar’da ilan etti

BU YIL TOPLAMDA 10 TÜRK YARIŞÇI 

MXGP’de bu yıl Türkiye adına Galip Alp Baysan yarıştı ve yarışı 3 puan ile tamamladı. Türkiye’den ilk kez Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda yarışan Irmak Yıldırım ile birlikte bu yıl Selen Tınaz da yarıştı. Selin Tınaz 5, Irmak Yıldırım 2 puanla yarışı bitirdi.

Avrupa Motokros Şampiyonası’nda ise yarışan Ata Yağız Kuzu ve Efe Kemal Hıd 4’er, Ömer Uçum 3, Yiğit Ali Selek ve Beytullah Gurur 2’şer, Mehmet Emin Musaoğlu 1 puan alarak tamamladı. Avrupa’da Mehmet Yiğit Kara da mücadele etti. Böylece Türkiye adına 10 yarışcı dünyanın en iyileriyle podyum mücadelesinde kıyasıya yarışma tecrübesi elde etti

180 ÜLKE TÜRKİYE’Yİ DAHA YAKINDAN TANIDI

Dünya çapında çok popüler olan MXGP TÜRKİYE, 7.3 milyar kişinin yaşadığı 180 ülkede 3.5 milyara yakın izleyiciye ulaştı. Dünyaca ünlü motokros yıldızlarının mücadele ettiği yarışlar, bu yıl 19 etaptan oluşan MXGP ve MX2, 6 etaptan oluşan MXWOMEN, 10 etaptan oluşan EMX250’de kürsü için ter döküyor. Türkiye ve Afyonkarahisar için benzersiz bir tanıtım fırsatı olan MXGP TÜRKİYE, Türkiye’ye katma değer bırakan yüksek seviyede turistin gelmesine ve onların tavsiyesiyle daha çok kişinin ziyareti anlamına geliyor. 

DESTEK VE SPONSORLARIYLA MXGP TÜRKİYE

TÜRKİYE Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılan MXGP TÜRKİYE, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRKİYE Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Spor Toto, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği (SASAD), TÜRKSAT, TRT SPOR, TRT SPOR YILDIZ, Sport in TÜRKİYE ve TSYD’nin destekleriyle yapılıyor. Organizasyon partnerleri ise Anlas, Blue Motor, ECC Tur, Doğan Trend, İzeltaş, Honda, NG Afyon, Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED), Özerband, Park Afyon, Volta, Wyndham Afyonkarahisar Thermal & Spa, Demirören Medya Grubu, Misli.com, PowerApp, Yeniletişim, Actamedya, DigitalServices, Anadolu Prodüksiyon. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Volkswagen California modellerinde Eylül ayına özel fiyat fırsatlarıÖnceki Haber

Volkswagen California modellerinde Eylül...

MXGP Academy ilk kez Türkiye’deSonraki Haber

MXGP Academy ilk kez Türkiye’de

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar