Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6

Türkiye’ye Ayak Bastıkları Yerde Göçü Andılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’ye Ayak Bastıkları Yerde Göçü Andılar
Abone ol
Balkan ülkelerinden gelen göçmenler, onların çocukları ve torunları Sirkeci’de bir araya geldi.
Özgür Köker 2

Tarihi tren istasyonu ve vapur iskelesinin bulunması sebebiyle Balkanlardan anavatana yapılan göçlerin ana güzergahı olan Sirkeci’de, Kosova Prizrenliler Derneği tarafından “Bir Kofer Bir Sandık” adı altında bir günlük Balkan Festivali düzenlendi. Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Bir Kofer Bir Sandık buluşmasında Kosova Prizrenliler Derneği’nin kuruluşunun 50. yıl dönümü de kutlandı. Etkinliğe Kosova Cumhuriyeti Meclis Başkan Yardımcısı Müferra Şinik, Kosova İstanbul Konsolosu Saranda Osmani, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Tek Rumeli TV Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Baykal ve binlerce davetli katıldı.

Kosova’nın Bağımsızlığının 9. Yılıyla Eşzamanlı Olarak Düzenlendi

Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun yazdığı ve sanat yönetmenliğini yaptığı program çok coşkulu geçti. Programın açılışında konuşan Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Müffera Şinik, ''Bu etkinliği, göçü, beklentiyi, bekleyişi, mutluluğu simgeleyen ve yeni nesillere bu göçün, bu zorluğun ne denli olduğunu ifade etmeye çalışan Prizrenliler Derneği'nin, Kosova'nın bağımsızlığıyla dokuzuncu yılında özdeşleşmiş bir bayram olarak görüyoruz." dedi.

Derneğin Kuruluşunun 50. Yıldönümü Kutlandı

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker ise yaptığı konuşmada, “2008'de küçük ama anlamlı bir etkinlik olarak başlayan ''Bir Kofer Bir Sandık'' etkinliğinin bestelere ilham kaynağı olan bir Rumeli ve Balkan festivaline dönüştü. Bizi göçü anlatmak için yola çıktık. Bugün yemeğiyle, sanatıyla, giyimiyle, tüm Rumeli'de, dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz. Bu yolda bizlere destek olan yürekten teşekkür ederim. Ellinci yılda bu kadar güçlü bir derneğin başında bir kadın olarak durmam için ilk adımı atan en değerli hemşehrilerimizden biri olan Mustafa Kemal Atatürk'ü de saygılarımla selamlıyorum.'' diye konuştu.

Daha sonra Türkiye’nin çeşitli illerinden ve Balkan ülkelerinden gelen konuklar tarafından Kosova Prizrenliler Derneği’nin kuruluşunun 50. yıl dönümü dolayısıyla pasta kesildi.

Sahnelenen Tiyatro Oyunuyla Göç Hatıraları Tazelendi

Göçün acı ve tatlı hatıralarının yaşatılması ve yeni nesillere anlatılması amacıyla düzenlenen program Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun yönetmenliğini yaptığı tiyatro topluluğu tarafından, duygu yüklü bir göç hikâyesi canlandırıldı. “Göçmen Kızı” türküsü eşliğinde son bulan oyunu izleyen katılımcılar gözyaşlarına hâkim olamadılar. Oyunun sahnelenmesinden sonra Çorlu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Bedri Selvi ve yönetim kurulu üyeleri Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu’ya çiçek sundular.

Göçün hatıralarının tazelendiği etkinlikte, ünlü Balkan şehirlerinin fotoğraflarının yer aldığı bir sergi düzenlendi. Ayrıca Balkanlara özgü yemekler, tatlılar, el işi ürünleri, yöresel elbiseler sergilendi ve tanıtıldı.

Rumelili Yazarlar Buluşması Gerçekleştirildi

Balkan kültürünün her yönüyle tanıtıldığı organizasyon bu yıl da Rumelili yazar ve şairlerin buluşmasına sahne oldu. Kitaplarında Balkanları anlatan yazarlar Ramis Çınar, Dilek Ünal, Muhsin Durucan, Salim Nizam ve Haluk Ecevit okurlar için kitaplarını imzaladı.

Balkanların Güçlü Sesleri Sirkeci’de Buluştu

Hüzünlü bir ortamda başlayan programın devamında coşku doruğa ulaştı. Balkanlara özgü yöresel kıyafetlerin sergilendiği defilenin ardından Tenor Aykut Yılmaz, Ses Sanatçıları; Arif Şentürk, Emirhan Çalışkan, Faruk Yılmaz, Rumeli Ekrem, Rüstem Avcı, Ramazan Güney, Murat Balkan Balkan türkülerini seslendirdi. Davetliler Balkan türküleri eşliğinde halay çekip horon oynadılar.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MHP İlçe Başkanı Tırpan Genel Başkan Bahçeli'yi Ziyaret Etti.Önceki Haber

MHP İlçe Başkanı Tırpan Genel Başkan Bah...

Pafin Çorlu Bahçeşehir Koleji'ndeSonraki Haber

Pafin Çorlu Bahçeşehir Koleji'nde

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar