Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6

TBMM Başkanı Mustafa Şentop KADEM’in İftarına Katıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBMM Başkanı Mustafa Şentop KADEM’in İftarına Katıldı
Abone ol
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ'da Kadın ve Demokrasi Vakfı'nın (KADEM) düzenlediği iftar yemeğine katıldı.
Özgür Köker 2

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Süleymanpaşa’da Turizm ve Otelcilik Uygulama Oteli Bahçesinde Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Tekirdağ temsilciliğinin düzenlediği iftar programına katıldı.

İftarda konuşan TBMM Meclis Başkanı Şentop; “Kadın ve Demokrasi Derneği, KADEM’in Tekirdağ Şubesi tarafından düzenlenen bu iftar buluşmasının, güzelliklere ve hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ramazan-ı Şerif'in, ülkemiz ve milletimiz için hayırlar getirmesini, yakın coğrafyamızda ve tüm dünyada barışa vesile olmasını temenni ediyorum. KADEM, ülkemizin en genç, en dinamik derneklerinden birisi. Fakat henüz 6 yaşında olmasına rağmen bugüne kadar önemli çalışmalara imza attı. KADEM, kadın hakları konusunda yaptığı faaliyetlerle önemli bir boşluğu doldurdu. KADEM’in bugün 50’ye yakın ilimizde temsilciliği var. Temsilciliklerden biri de iki yıl önce Tekirdağ’ımızda açıldı. 6 yıl gibi kısa bir zamanda böylesine geniş bir yelpazede teşkilatlanmak büyük bir gayret ve fedakârlık gerektiriyor. Onu da kadınlarımız fazlasıyla gösteriyorlar. Bir çalışmanın başarıya ulaşması, adanmışlık ve gayret gerektirir. Bir iş aşkla, sevgiyle, inançla yapıldığında başarı mukadder olur. KADEM’in başarı hikâyesi de burada gizlidir. Bu sebeple, bu Sivil Toplum çalışmasında emeği geçen her bir KADEM mensubunu tebrik ediyorum” dedi.

TBMM Meclis Başkanı Şentop; “Fert olarak bizler, hem bir zaman diliminin, hem bir inancın, hem bir kültürün, hem de bir ülkenin ve milletin mensuplarıyız. Geleneksel ilişki biçimlerinin ve kadim inançların hâkim olduğu çağlarda insanın hayatı nispeten daha kolay ve daha tekdüzeydi. Fakat mensubu olduğumuz modern çağda fertlerin hayatı zor, yön bulmayı zorlaştıracak kadar karmaşık ve düşünmeye fırsat bulamayacağımız ölçüde hızlı. Modern çağ insanı, hızlı olma mecburiyeti ile acımasız rekabete dayalı hayat arasında büyük bir bunalımı yaşamakta. Bu durum, geleneksel değerlerin yerle bir olması ve toplumların alışılmış dengelerinin bozulması sonucunu doğuruyor. Bunun adı, karmaşadır, kaostur. Toplumlar, alışılmamış bu karmaşaya muhatapken aslında en büyük darbeyi geleneksel kurumlar yiyor. Bu kurumların başında da aile gelmekte. Bütün toplumlarda, hususen de bizde ailenin mayası kadındır. Bu yüzden, modern dönemlerin karmaşık durumunu tasvir ederken asıl darbeyi kadının yediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tam da bu noktada, modern çağda kadın olmak bir mesele olarak ortaya çıkıyor. Bu durum, kültürel bütün ayrımların ortadan kalkmaya başladığı küresel süreçte daha da bârizdir. Ve bu mesele, sadece bizim için değil, bütün dünya toplumları için geçerlidir” diye konuştu.

TBMM Meclis Başkanı Şentop; “Kadının hayattaki ve toplumdaki konumu geçmişten bu yana önemli bir mesele olagelmiştir. Geçmişin bazı toplumlarında kadınlar dönemin insanlık değerinin altında muamele görmüştür. Mesela eski Çin’de kadın insandan sayılmazdı. Hatta ona ad dahi takılmazdı. Eski Roma ve İran imparatorluklarında kadının insan olup olmadığı dahi tartışılmıştır. Eski Yunan toplumlarında kadının evin en karanlık odalarına hapsedilip hayatın dışında tutulduğu vâkidir. Ortaçağ Batı dünyasında kadının yeri çok daha vahim bir noktadadır. Kadınlar kirli, değersiz ve tehlikeli kabul edilmiş; emeği, anlamı ve hatta varlığı yok sayılmıştır. Birçok Avrupa ülkesinde yüzyıllarca her türlü kötülüğün kaynağı olarak kadınlar görülmüş; cadı oldukları iddiasıyla 17. yüzyıla kadar bazı kadınlara, hatta çocuklara yakılarak öldürülme cezası tatbik edilmiştir. Batı dünyasındaki bu aşırılıklar ve sapkın inanışlar, modern dünyada başka aşırılıklara, yanlışlıklara yol açmıştır. Modern dünyada kadının yerini tayin edilirken ve kadının toplum içindeki konumunu güçlendirme çalışmaları yürütülürken çok temel bir yanlış yapıldığını görüyoruz. Bu yanlış, kadınla erkeği çatışmaya mecbur varlıklar olarak görme ve gösterme anlayışıdır. Bu anlayışın tabiî sonucu, kadının ancak erkek aleyhine güçlenebileceği ve değer kazanabileceği algısıdır. Bu algıysa, kadını güçlendirmek bir yana, onu yalnızlaştırmaktadır. Oysa kadın ve erkek, toplumu sıhhatli bir yapıda tutmanın iki bölünmez unsurudur. Bu unsurlar birbirlerinin can düşmanı değil, yardımcıları ve tamamlayıcı cüzleridir. Bu yüzden, sadece kadın veya sadece erkek merkezli düşünerek bir toplumu dengede tutmak mümkün değildir” şeklinde konuştu.

TBMM Meclis Başkanı Şentop; “Sizler de bilmektesiniz ki bizim inancımız kadına sadece bir cinsiyetin mensubu olarak bakmamıştır. Bizim inancımız kadını, toplumun ve kültürün ana unsuru olarak görür. Bu yaklaşımda kadına verilen değer, aynı zamanda aileye ve topluma verilmiş değerdir. Kadın, dilden kültürel değerlere kadar bütün toplumsal müktesebatı çocuğa zerkeden varlıktır. Bir anlamda kültürün taşıyıcısı ve toplumun inşacısıdır. Bu yüzden, şahsiyeti ve kültürü inşa eden kadının konumu, bir toplumun geleceğini ve istikametini belirler. Türkiye olarak bizim de kadının konumu hususunda uzun ve çileli bir yolculuğumuz olmuştur. Bir tarafta geleneksel değerlerine, inancına bağlı kalmakta ısrarcı olan yığınlar, öte tarafta geleneksel değerleri ve inancı küçümseyen bir elit yaklaşımı. Çok uzun süre bu karşıtlığın ülkemize hâkim olduğunu üzülerek belirtmek zorundayım. Fakat Türkiye, 1950’lerden itibaren hızla şehirleşmiş, 1980’lerden sonra bu geniş şehirli nüfusun yeni talepleri belirmeye başlamıştır. İnancıyla eğitim hakkı arasında tercihe zorlanan geniş kitleler, ‘hem inancımı sürdürmek, hem de eğitim almak istiyorum’ ısrarında olmuştur. Bu ısrar uzun süre, yasakçılık duvarıyla engellenmeye çalışılmış, 1980’lerin ve 1990’ların büyük bölümü bu dramatik mücadele ile geçmiştir” dedi.

TBMM Meclis Başkanı Şentop; “Çok şükür bugün artık kadınlarımız, kızlarımız, eğitim ve inanç arasında tercihe zorlandıkları baskıcı anlayışa muhatap değiller. Türkiye, demokratik hamleler ve özgürlükçü politikalar sayesinde bu karanlık dönemi geride bıraktı. Artık başörtülü öğrencilerimiz yüksek eğitim alabilmekte, eğitimli kızlarımız ve kadınlarımız kamu da dâhil bir çok alanda istihdam imkanı bulabilmektedir. İşte bu noktada KADEM önemli bir rol oynamaktadır. Kadem, kadınların toplumsal konumunu güçlendirmek, niteliklerini artırmak konusunda toplumsal faydası yüksek çalışmalar yapmaktadır. KADEM, kadınların doğuştan gelen haklarına sahip çıkması hususunda önemli bir bilgilendirme ve şuurlandırma faaliyeti yürütüyor. Fakat KADEM bunu yaparken hoşgörülü, barışçıl bir dil ve kadınla erkeği birbiriyle çatıştırmayan bir üslup kullanıyor. KADEM, düzenlediği çalıştaylar, hazırladığı raporlar, çıkardığı yayınlar ve yaptığı açıklamalarla toplumumuzun temel sorunlarına çözüm arıyor. KADEM Tekirdağ Şubesinin Trakya Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği ‘Balkan-Türk Kadınları Çalıştayı’, çok önemli ve öncü bir faaliyettir. Yine KADEM, yaptığı çalışmalarla yasama organı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çözüm ortağı oluyor. KADEM mensuplarına bu sebeple de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TBMM Meclis Başkanı Şentop sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, bugün artık sadece bir ülkenin ve bir coğrafyanın adı değildir. Türkiye bugün, bir umudun, bir hamlenin ve insanlık davasının adıdır. Ve Türkiye bugün, sadece vatanımızın değil, aynı zamanda vazifemizin adıdır. Vazifemizi hakkıyla yerine getirmek, kadın-erkek hepimizin boynunun borcudur. Bu borcu hakkıyla ödemenin yoluysa, ülkemizin ihtiyaç duyduğu donanıma sahip olmaktır. Bu bakımdan, KADEM’in ve Tekirdağ Şubesinin çalışmalarını yakından takip ettiğimi ifade etmek isterim. Sözlerimi tamamlarken gayretinizin daim olmasını diliyorum. Ve en önemlisi adınızın hakkını vererek dengeli, sebatkâr ve sağlam bir duruş içinde, ‘sabit kadem’ olmanızı temenni ediyorum. Tekrar Ramazan’ınızı tebrik ediyor, topluma ışık tutan daha birçok faaliyetinizde tekrar buluşmak dileğiyle, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

İftar programına TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Vali Aziz Yıldırım ve Tekirdağ protokolü katıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hürriyet Mahallesi Gönül Sofrasında Bir Araya GeldiÖnceki Haber

Hürriyet Mahallesi Gönül Sofrasında Bir...

Gönül Sofraları Karaağaç’ta KurulduSonraki Haber

Gönül Sofraları Karaağaç’ta Kuruldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar