Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6

Özel Okul Değil Devlet Okulu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Bir yanında sera, bir yanında meyve ağaçları, bir diğer tarafında tavuk kümesi, bir köşesinde ise ekmek fırını. Burası bir köy değil, öğrenciler için özel olarak hazırlanmış “Köyüm Okulda” projesi.
Özgür Köker 2

Tekirdağ, Çorlu’da “Köyüm Okulda” Projesiyle Fevzi Çakmak İlkokulu, öğrencilerin köy hayatını öğrenmesini ve yaşamasını sağlıyor. Öğrenciler, okulların kapanmasına ramak kala ise tatil olmasını hiç istemiyor.

Çorlu’da Fevzi Çakmak İlkokulu yönetimi, öğrenciler için “Köyüm Okulda” projesi hayata geçirdi. Okulun bir köşesine sera kuruldu, bir köşesine tavuk kümesi, bir diğer tarafına meyve ağaçları ekildi, bir tarafına ise köylerde bulunan ekmek fırınlarından yapıldı. Çocuklar tavuk besliyor, armut koltuklarda kitap okuyor, serada maydanoz yetiştiriyor ve annelerin yaptığı ekmek ve pideleri yiyor. Bu projenin ardından öğrencilerin heyecanı ve mutluluğu gözlerinden okunuyor.  

Anneler ve Çocukları Okulda Birlikte Zaman Geçiriyor

Fevzi Çakmak İlkokulu’nda ekmek fırını, tavuk kümesi, sera ve açık havada kitap okuma fırsatı yaratılıyor. Okulun bahçesinde öğrenci velileri önce pideleri hazırlıyor ardından da bahçedeki ekmek fırınında pişiriyor. Okulda başlatılan projeyle ekmek fırınında pideler yapılıyor. Serada yetiştirilen taze soğanlar ve maydanozlar geliyor sofraya. Öğrenciler teneffüs arasında afiyetle yiyorlar. Veliler ise sadece buna sevgilerini katıyorlar.

Anneleri ve Öğretmenleri Öğretiyor

Hem öğretmenler hem de veliler, öğrencilere pidenin nasıl yapılacağını öğretiyorlar. Minik eller bu kez kalem yada silgi tutmak yerine uygulamalı olarak öğreniyorlar. Minik ellerin öğrendiği ve kendi yaptıkları pideler, veliler tarafından tek tek fırına atılarak pişiriliyor. Pide yapmayı öğrenen minik eller sonrada pişirme faslına geçiyor. Fırında pişirme işini de önce veliler, ardından öğrenciler yapıyor.

“Başarılı Bir Proje Oldu”

Projeyle ilgili bilgiler veren Fevzi Çakmak Okul Müdürü Adem Çamcı; “Projemiz Köyüm Okulu’nda ile başladı. Bu projenin kaynağı aslında mahallemizdeki kentleşmenin çok yüksek olması. Çocukların doğal hayatı görebilecekleri ortam yoktu. Bunun ışığında okulumuzda köyleri, doğal hayatı oluşturabileceğimiz bir alan yaratıp çocuklarımızı sera, kümes, meyve ağaçlarının bulunduğu bir ortamda eğitim öğretime katkı verecek faaliyette etkinliklerde bulunmaktı. Ve bunun yanında tabii fırınla birlikte köylerinden göç edip gelmiş velilerimizin tekrar böyle fırında ekmek yapmalarını sağlamak, çocuklarla öğrencilerle birlikte pide, ekmek gibi ürünleri yapıp birlikte tüketmekti. Bu hem velinin okula olan desteğini, velinin öğrenciyle birlikte yaptığı faaliyetlere eğitime katkısını gözlemlemek açısından bizim içinde başarılı bir proje oldu.

Eğitim öğretimin dışında Cumartesi ve Pazar günleri örneğin isteyen bütün velilerimiz evlerinde hazırladıkları ekmekleri gelip burada pişiriyorlar. Hatta onlara odunlarını da veriyoruz, fırınlarını da ısıtıyoruz. Onlar kendi ekmeklerini burada pişirebiliyorlar” dedi.

“Devlet Okulunda Böyle Şeylerin Yapılması Çok Güzel”

Öğrenci velilerinden Sevinç Oruç; “Çok güzel etkinliğimiz. Hepsi öğrenciler, yavrularımız için. Güzel güzel beslensinler diye. Kendi ellerimizle yapıyoruz içini, hamurunu her şeyini. Öğrencilerimizle birlikte yapıyoruz, hem onlar faydalanıyorlar, hem yiyorlar, hem de yapım aşamasında birlikteyiz.

Yavrularımızla birlikte bir şeyler yapmak çok güzel. Okulumuzda olması ve devlet okulunda böyle şeylerin yapılması çok güzel. İnşallah böyle okullar çoğalır. Bütün yavrularımızda böyle huzurlu ve mutlu eğitim görmüş olurlar” diye konuştu.

Öğrenciler Serada Çilek ve Maydanoz Yetiştiriyor

Okulun bir başka köşesinde ise Sera kuruldu. Öğrenciler burada çilek, soğan, maydanoz, marul ve sarımsak ekiyor. Ektikleri ürünlerin yetişmesinin ardından ise kendi elleriyle bu ürünleri çıkararak afiyetle yiyorlar.

Armut Koltuklarda Kitap Okuyorlar

Okulun bir diğer köşesinde ise meyve ağaçları, tavuk kümesi ve armut koltuklar var. Öğrenciler kendi elleriyle tavukları besliyor. Çimenlerin üzerinde, armut koltuklarda öğrenciler kuş sesleri arasında kitap okumanın keyfine varıyorlar.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ATM'de Ne Yapacağını ŞaşırdıÖnceki Haber

ATM'de Ne Yapacağını Şaşırdı

1989 Göçünün 30. Yıl Dönümü Uluslararası SempozyumuSonraki Haber

1989 Göçünün 30. Yıl Dönümü Uluslararası...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar