Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6

Millet Bahçesi mi Olacak Orduevi mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Millet Bahçesi mi Olacak Orduevi mi?
Abone ol
Eski Devlet Hastanesine komşu olan Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca (EKVKBK) 2015 yılında tescillenen Tarihi Asker Hastanesi binasının yanındaki parsele 5. Kolordu Komutanlığı tarafından yapılması planlanan orduevi çalışmalarında son aşamaya gelindiği öğrenildi. Alana daha önce Millet Bahçesi yapılacağı açıklanmıştı.
Özgür Köker 2

Çorlu’ya yapılmak istenen Orduevi projesinin yaklaşık on kat ve otuz metre yüksekliğe sahip 2 bloktan oluşan ”V” şeklinde hazırlanan Orduevi projesinin hali hazırda paşa konutu olarak kullanılan alanın arkasındaki bölgenin tamamını kaplayacağı ve Tarihi Asker Hastanesi'nin olduğu kısımda ise Atatürk Bulvarı'na cephe 5 katlı misafirhane binası yapılacağı öğrenildi.

TBMM Başkanı Şentop ve Bakan Kurum Millet Bahçesi Olacak Demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası şehir içerisinde kalan askeri alanların millet bahçesine dönüştürüleceğini açıklaması Çorlu kamuoyunu umutlandırmış, 2019 yerel seçimleri öncesi de bu alanı ziyaret eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bu alanın Millet Bahçesi olacağını açıklaması Çorluluları heyecanlandırmıştı.

Millet Bahçesi olmayacak mı?

Çorlu şehir merkezinde bulunan ve yaklaşık 115 dönüm büyüklüğe sahip alanın büyük bir kısmına yapılmak istenen Orduevinin, halk tarafından yapılması istenen Millet Bahçesi çalışmalarına büyük hançer vuracağı tahmin ediliyor. Ayrıca yapılan proje çalışmalarında tarihi hastane binasına komşu olarak yapılması planlanan yapıların hem tarihi binanın heybetli görünüşü açısından engel teşkil edeceği hem de mevcutta büyük bir sorun olan trafik problemini olumsuz yönde arttıracağı düşünülüyor.

Park Olması Talep Ediliyor

2012 yılından itibaren boşaltılan eski devlet hastanesi, tarihi asker hastanesi ve eski kız meslek lisesinin bulunduğu alanın Çorlu kamuoyu tarafından park yapılması için yapılan talepler sonucu, Çorlu Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları kayıtsız kalmamış ve dönemin belediye başkanı Ünal Baysan tarafından kent parkı olacak şekilde 115 dönümlük alan için park projesi hazırlanmıştı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ta bölgenin park olması için ellerinden gelen tüm imkanlar doğrultusunda çalışma başlattıklarını açıklamıştı.

Unutuldu mu?

Yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesinin ardından park konusunda hiçbir gelişme yaşanmaması üzerine geçtiğimiz günlerde AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Yavuz Uylaş bölgenin Millet Bahçesi olması hususunda Ankara’da gerçekleştirdiği temaslarda Milli Savunma Bakanlığı’nda ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda yaptığı görüşmelerin ardından bazı basın organlarına yaptığı açıklamada; “Milli Savunma Bakanlığında bakan yardımcımız ile görüştük, Millet Bahçesi olacak alandaki Milli Savunma Bakanlığı’na ait olan arazi millet bahçesi yapılması için verdiğini belirtti. Yer sizindir dedi. Tam görüşme yapacağımız sırada Barış Pınarı Harekatı başladığı için o görüşmeyi önümüzdeki hafta tamamlayacağız. Ama ilk görüşmemizde yer sizindir, dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Savunma Bakanlığı yerle ilgili gerekli adımları attıktan sonra çalışmalar başlayacaktır” diye açıklama yapmıştı.

Askeriye Orduevi Yapmak Konusunda Israrlı

Tüm bu süreçler yaşanırken 5. Kolordu Komutanlığı millet bahçesi yapılması planlanan alanı tescilli tarihi asker hastanesinin koruma sınırları içerisinden çıkartmak için Haziran ayında EKVKBK’na itirazda bulunmuş ve Eylül ayında yerinde yapılan incelemede kurul bu itirazı yersiz bulup koruma alanı sınırlarını değiştirmemişti. Fakat bu gelişmelere rağmen askeriye orduevi için proje hazırlama ihalesine çıkmıştı.

Kuruldan İzin Alınması Gerekiyor

Askeriye tarafından hazırlanmış projelerin inşaatının yapılabilmesi için ilk olarak belediyeden ardında da daha önce yapılan itiraza rağmen koruma sınırını değiştirmeyen kurula müracaat ederek, kurulun onayına sunulması gerekmektedir. Tarihi hastaneye ait parsele komşu durumda bulunan alanın tarihi binaya siluet, estetik ve çevresel etkileri açısından değerlendirmede bulunacak olan kurulun Çorluların park olmasını istedikleri alan için askeriyeye nasıl bir yanıt vereceği şimdiden merak konusu olmaktadır.

"Orduevi Başka Yere Yapılamaz Mı?"

Durum sık sık sosyal medyada tartışma konusu olurken bölgeye orduevinin yapılmak istenmesi nedeniyle vatandaşlar; “Orduevi yapılacak başka bir arazi bulunamaz mı? Çorlu’nun şehir merkezinde yapılacak bir orduevinin kime ne yararı vardır ki? Askeriyenin elinde hem de güvenlik açısından sıkıntı yaşamayacakları daha birçok alan olduğunu hepimiz biliyoruz” şeklinde görüşlerini bildirerek Orduevinin başka bir yere yapılmasını istediklerini bu alanın park olmasını istediklerini belirttiler.

Millet Bahçesinin Olacağı Yere Böyle Bir Orduevi Yapılacak

Millet bahçesinin yapılacağı sözünü TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verilmesine rağmen, askeriye tarafından bölgeye Orduevi yapmak için proje hazırlama ihalesine çıktığı kaydedildi. Çorlu’ya da Diyarbakır Orduevi için hazırlanan yaklaşık on kat ve otuz metre yüksekliğe sahip 2 bloktan oluşan ”V” şeklinde hazırlanan projenin yapılacağı öğrenildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Rasim Yüksel’in Acı GünüÖnceki Haber

Başkan Rasim Yüksel’in Acı Günü

Tekirdağ'da kaçak içki ele geçirildiSonraki Haber

Tekirdağ'da kaçak içki ele geçirildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar