Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6

Emre Yılmaz: Trakya Birlikten Kuvvet Doğar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Emre Yılmaz: Trakya Birlikten Kuvvet Doğar
Abone ol
Trakya Birlik Yönetim Kurulu üyesi Avukat Emre Yılmaz; "Trakya Birlikten Kuvvet Doğar" dedi.
Özgür Köker 2

Trakya Birlik Yönetim Kurulu üyesi Avukat Emre Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada; "Ülkemiz yağlık ayçiçeği üretiminde yaşanan artışın çiftçi memnuniyetinin sağlanarak sürdürülebilir kılınması, bu suretle ülkenin kendi kendine yeterlilik seviyesi olan asgari 2.500.000 ton üretim hedefine ulaşılması için 2022/2023 üretim sezonu çiftçi fiyatlaması büyük önem arz etmektedir. İthal tohum ve ham yağda %0 olarak uygulanan gümrük vergileri ve tahıl koridoru etkisiyle ürün arzında yaşanan artış, ülkemiz iç piyasa fiyat dinamiklerini çiftçi aleyhine baskı altına almaktadır.

Bu dinamikler çerçevesinde ülkemizde ayçiçeği hasadı Adana bölgesinde Ağustos ayı itibariyle yağ oranı primsiz 10.000 TL/Ton seviyelerinden işlem görmeye başlamıştır.

Borsa ve serbest piyasada hasadın ilk başladığı günlerde 40 randıman karşılığı Ayçiçek tohumu fiyatı düşük hacimli olarak 11.000 – 11.500 TL/Ton seviyelerinde işlem görmekte iken, Ukrayna ve Rusya’nın yüksek devir stoklarının varlığında tahıl koridorunun işlerlik kazanmasının etkisiyle ürün fiyatları hızlı şekilde gerilemiş ve yerli sanayici tedarik konusunda ağırlığını ithal ürüne vermeye başlamıştır.

Bu gelişmelerin ışığında gerek yurt dışı tarım ürün fiyatlarında yaşanan hızlı düşüşlerin etkisi gerekse de iç piyasada talep yönünde yaşanan ciddi daralmanın etkileriyle yurt içi yağlık ayçiçeği fiyatları 10.000 – 10.500 TL/Ton bandına gerilemiş bulunmaktadır.

Ancak üretici ortaklarımızın üretim maliyetleri ve üründen beklenen gelir seviyeleri Birliğimiz Yönetim Kurulunca değerlendirilerek oluşan piyasa koşulları çerçevesinde 2022/2023 sezonunda üretici ortaklarımıza %40 yağlı baz ürün için 12.000 TL/Ton AVANS ÖDEMESİ yapılmasını karar altına alınmış olup, uluslararası sözleşme oranı olan % 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için avans ödemesi 12.720 TL/Ton,  %50 yağlı ürün için avans ödemesi 13.800 TL/Ton olarak uygulanacaktır. Trakya Birlikten Kuvvet Doğar. Tüm Ortaklarımıza Selam Ve Saygılarımı Sunar, Bereketli Bir Sezon Dilerim.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ergene Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı GerçekleştiÖnceki Haber

Ergene Belediyesi Eylül Ayı Meclis Topla...

Başkan Mestan Özcan: Tarihi Projenin Adı, İlk Evim, İlk İş YerimSonraki Haber

Başkan Mestan Özcan: Tarihi Projenin Adı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar