© Bizim Tekirdağ 2021

Robotik Yürüme Rehabilitasyonu

Özel Rayap Hastanesi Robotik Yürüme Rehabilitasyonu ile bölgede bir ilki gerçekleştirdi.

Tekrar yürüyebilmek omurilik yaralanmalı hastalar için çok önemlidir ve rehabilitasyon programlarının ana hedeflerindendir. Omurilik yaralanması hastalardan kaybedilen fonksiyonları tekrar kazanabilmeyi kendileri için önem sırasına göre sıralamaları istendiğindetekrar yürüyebilmekhem hastalar hem de aileleri için ilk sıralarda yer almaktadır.

Dünyada alt ekstremite hareketlerine yönelik olarak yapılan ilk robotik rehabilitasyon yaklaşımları 1980’lerde yürüyemeyen kedilerin vücut ağırlıklarının alınarak yürüme bandında yürütülmelerinin mümkün olduğunun gösterilmesi ile başlamıştır.

Son yıllarda omurilik yaralanmalı hastaların eklem ve kas gücü kapasitesini arttırmak için pek çok ilaç tedavisi ve rehabilitasyon yaklaşımları geliştirilmiştir. Robot yardımlı yürüme eğitimi, yürümenin motor fonksiyonlarının yeniden kazandırılması için hareketin fonksiyona ve işe özel olarak robotik sistemler ile yeniden öğretilmesidir. Omurilik yaralanmaları rehabilitasyonunda diğer yöntemler ile birlikte uygulanması önerilmektedir.

Rehabilitasyon stratejilerinin çoğu, santral sinir sistemi plastisitesinin ( yani beynin bağlantılarını düzenleme ya da yeni bağlantılar kurma yetisidir. Bu yeti olmadan, yalnızca insan beyni değil hiçbir beyin, bebeklikten yetişkinliğe kadar gelişemez ya da herhangi bir beyin hasarında iyileşme gösteremez) erken uyarımı ve görev spesifik terapiler ile doğal iyileşme sürecini güçlendirmeye yöneliktir.

Bu sistemin özelliği hastanın hareketlerini algılamaları, ona göre cevap vermeleri ve verileri sürekli kayıt etmeleri nedeniyle daha hassas, kapsamlı değerlendirmelerin yapılabilmesinin mümkün olmasıdır. Aynı zamanda verilen egzersizlerin tekrar sayısının, sıklığının, yoğunluğunun kontrol edilmesi ve ihtiyaca göre yükseltilmesinin mümkün kılmasıdır.

Alt ekstremite rehabilitasyon robotlarının amaçları,bacakların bozulmuş veya kaybolmuş hareketlerini ve yürüme paternlerini yeniden öğrenmelerini sağlamak, her iki taraf arasındaki dengeyi geliştirmek, kaslar arasındaki kuvvet dengesizliğini mümkün olan en az seviyeye indirgemek olmuştur.

Yürüme eğitimi verilirken alt ekstremitelerin bu tekrarlı açısal hareketleri sinir uçları arasında anastomozları güçlendirmekte, öğrenmeyi perçinlemekte, hastanın bozulmuş veya kaybolmuş eklem hareketlerini ve dolayısıyla yürüme paternini yeniden öğrenmesini sağlamaktadır.

Yürümeyi destekleyici robotik cihazlar tekrarlı ve normal paterne daha yakın bir yürüme şekli sağlamaktadırlar. Fizyoterapistin daha az enerji sarf ederek, sadece gözlem yoluyla kontrol ettiği bir yürüme egzersiz modelidir. Hastanın yürümesi anında elde edilen gelişmeler, farklılıklar cihaz tarafından belirlenmekte, ölçülmekte ve kaydedilmektedir. Dolayısıyla bu grup yürüme robotları hem daha objektif ve anında değerlendirme yapılabilmesine hem de hastanın fiziksel ve kardiyovasküler durumu izin verdiği sürece tekrar sayısının arttırılabilmesine olanak sağlamaktadır. Sonuç olarak iyileşmenin hızlanmasına, hastanın ve ailesinin motivasyonunun artmasına yol açmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER