Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR29.0343
EURO31.3338
ALTIN1851.6
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Mail: muratsevgi@hotmail.com

NE İÇİYOR BUNLAR?!

İstanbul'da içme suyu biteli çok oldu! Milyonlarca insan içme suyunu damacana ile karşılarken; şebeke suyu içiliyormuş gibi diğer kentler ile kıyaslamak ve sıralamaya sokmak sadece kifayetsizlik göstergesidir!

            Bir rapor yayınlandı. Raporu gören gazeteler haberi patlattı: "İstanbul, içme suyu tükenme sınırında olan büyük kentler arasında 11. sırada" Hangi sınırda kardeşim? Neyin sınırı? İstanbul'da ŞİŞELENMİŞ SU satan yüzlerce şirket milyonlarca damacana su dağıtıyor. Her gün sokak sokak, ev ev dolaşan su servisleri ne satıyor? Halk İÇME SUYU çeşmeden akmadığı için damacana alıyor! Neden şirketler damacanalarla içme suyu satıyor? Çünkü çeşmelerden içilebilir bir şey akmıyor!

KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN!

            İstanbul içme suyunu şişelerle damacanalarla evlere servis eden, taşımalı sistemde içme suyuna erişen bir kent! LAFA GELİNCE ŞEBEKE SUYU İÇİLİR DİYORLAR AMA KENDİ EVLERİNE BİLE DAMACANA ABONELİĞİ YAPIYORLAR!

            Birleşmiş Milletler bir liste yayınlamış, bizimkiler de piyangodan beleş haber bulunca manşetten vermişler! Okudun mu kardeşim? Ne yazıyor raporda? Ya, İstanbul sokaklarını bilir misin? En azından ne içiyorsunuz bunu söyleyin? Milyonlarca damacana içme suyu satılan İstanbul için ahlaksızca bir liste! Mevcut suyunun içilebilirliği çoktan kaybolduğu için bu "11.' sıra" sadece 'istatistik' bir övünme aracı. Dibe batmamış, boğulmamış gibi durduğuna bakmayın, yüzen şey 20 milyona koşan büyük bir ceset.

            "BM'den korkutan 'su' raporu: Listede İstanbul'da var" diye haber yapanlar sanki suyu çeşmeden içer gibi okumuş bu raporu.

RAPOR NE DİYOR?

            "Birleşmiş Milletler'in "SU STRESİ" olarak tanımladığı rapora göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu içme suyu tükenme riskiyle karşı karşıya olan şehirler açıklandı.

            Güney Afrika'nın Cape Town kenti, modern çağda içme suyu tükenen ilk büyük kent oldu. BBC Türkçe'nin haberine göre;Dünya yüzeyinin yüzde 70'i suyla kaplı olmasına rağmen, dünya su rezervinin sadece yüzde 3'ü tatlı su.

            BBC Türkçe'nin haberine göre; dünyada bir milyarı aşkın kişi temiz içme suyuna ulaşamıyor ve 2,7 milyar kişi yılın en az bir ayında su sıkıntısı çekiyor.

            2014'te dünyanın en büyük 500 kentinde yapılan araştırmada, bu kentlerin dörtte birinin Birleşmiş Milletler'in "SU STRESİ" diye tanımladığı durumla karşı karşıya. Su stresi yıllık içme suyunun kişi başına 1.700 metreküpün altına düştüğü durumda kullanılan bir isim.

            Birleşmiş Milletler'in onayladığı uzman araştırmalarına göre dünyada su talebi 2030 itibariyle arzın yüzde 40'ının üzerine çıkacak. Bunda iklim değişimi, insanların faaliyetleri ve nüfus artışının rol oynadığı vurgulanıyor.

            Bütün kıtalarda, aralarında İstanbul'un da bulunduğu büyük şehirler su kıtlığıyla karşı karşıya ve bir çözüm bulmak için zamana karşı yarışıyor."

İSTANBUL DA LİSTEDE

            Resmi verilerine göre, ülke kişi başına düşen içme suyu miktarının 1.700 metreküpün altına indiği 2016'dan bu yana teknik olarak su stresi yaşıyor. Yerel uzmanlar durumun 2030 itibarıyla kötüleşip, su kıtlığı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul gibi yoğun nüfuslu kentler, yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaya başladı. Şehrin su rezervleri 2014'ün başlarında kapasitenin yüzde 30'unun altına düştü.

            Riskli diğer şehirler şöyle: Brezilya-Sao Paulo / Bangalore-Bangalore / Çin-Pekin / Mısır-Kahire / Endonezya-Cakarta / Rusya-Moskova / İngiltere-Londra / Japonya-Tokyo / ABD-Miami ve ve ve... Türkiye-İstanbul!

NE YAPMALI?

            İstanbul'un su kaynaklarının canına okuyan yapılaşma, sanayileşme, imara açma projelerinde hemen şu saat itibari ile vazgeçilmeli! Hemen, ama hemen yapılmalı bu! İstanbul'u doğrudan etkileyen Kocaeli'den Edirne'ye kadar olan bölgede hemen rehabilitasyon sürecine geçilmeli!

            Tüm Kuzey Marmara ve özellikle en vahşi projelere yeltenilen Trakya toprakları için "acil durum" ilan edilmeli! Su havzaları, tarım alanları, orman alanları koruma altına alınmalı.

            Koruma literatürüne 'TARIMSAL SİT' kavramı eklenmeli ve TRAKYA TOPRAKLARI TARIMSAL SİT ALANI olarak ilan edilmeli.  Yoksa; 20 milyona koşan İstanbul ve 50 milyona koşan Kuzey Marmara hem su, hem de gıda krizi ile karşı karşıya kalacak!

          Hep sevgi ile kalın.

            Murat SEVGİ

            http://twitter.com/MuratSevgi

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar